Portretten

De Florerende Gemeenschap is een inspiratieplatform voor rechtvaardig, leefbaar en duurzaam samenleven. Het zet denkers en doeners van florerende gemeenschappen in de kijker en laat zien dat het anders kan. Dat er al veel aan het gebeuren is. Dat elk positief verhaal - hoe klein ook - impact heeft.

  • Kristof Lataire vertelt over de ziel van een plek en de bezieling van een gemeenschap.

    Kristof Lataire vertelt over de ziel van een plek en de bezieling van een gemeenschap.

    Kristof Lataire is toekomstverkenner van religieus erfgoed. Wat is de nieuwe bestemming van parochiekerken, kloosters of abdijen? Samen met lokale gemeenschappen zoekt hij naar een actuele betekenisgeving om deze plekken te herwaarderen en meerwaarde te creëren voor wie er woont, leeft en werkt.

    Lees meer
  • Annemie Verhelst doet buurtgebonden dingen waar ze zich goed bij voelt.

    Annemie Verhelst doet buurtgebonden dingen waar ze zich goed bij voelt.

    "Als ik nu iets doe, doe ik het bewust, sta ik erachter en kan ik het ook goed doen." Annemie Verhelst besliste enkele jaren geleden om niet meer te werken. In plaats daarvan begon ze de kleinschalige weggeefwinkel in de Gentse Rabotwijk. Annemie vertelt over haar keuzes en drijfveren en leert ons dat iedereen gangmaker kan zijn in een florerende buurt. 

    Lees meer
  • John Vandaele over hoe een veerkrachtige gemeenschap over water kan lopen.

    John Vandaele over hoe een veerkrachtige gemeenschap over water kan lopen.

    Het is veel makkelijker om als gemeenschap uitdagingen aan te pakken als er samenhang is. John Vandaele is journalist. Hij verdiept zich al jaren in de mondiale samenlevingsknopen, maar ervaart elke dag de charme en de waarde van een florerende buurt in Gent. Hoe kunnen burgerinitiatieven en lokale overheid elkaar in de toekomst beter samenwerken?

    Lees meer
  • Isa Moerenhout over hoe je van een kerk een warme florerende buurtplek maakt.

    Isa Moerenhout over hoe je van een kerk een warme florerende buurtplek maakt.

    Organisaties laten veel kansen op engagement liggen door in de plaats van ‘hun’ vrijwilligers te denken.  Als je wil dat buren echt mede-eigenaar worden van een plek dan moet je vertrouwen geven, loslaten en samen in het onbekende stappen. Ruimte creëren die door buren samen kan ingekleurd worden.

    Lees meer
  • Sioen over nieuwe kruispunten en verbondenheid tussen gemeenschappen.

    Sioen over nieuwe kruispunten en verbondenheid tussen gemeenschappen.

    We leven in parallelle werelden naast elkaar. Elk in onze eigen luchtbel. Hoe kunnen we nieuwe verbindingen maken? Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg en muzikant, ziet cultuur als bindmiddel. De stad is meer dan haar centrum. Het is een verzameling van verschillende florerende gemeenschappen en nieuwe kruispunten. 

    Lees meer
  • Annelies Demyttenaere vertelt over anders samenleven in de buurt.

    Annelies Demyttenaere vertelt over anders samenleven in de buurt.

    We zien succesvol zijn vaak als de mate waarin iets groeit. Maar, ongebreidelde groei is eindig leren we vandaag. En wat hebben we dan te doen? Annelies Demyttenaere is ‘buurtmaker’ of sociaal architect. Ook in haar eigen buurt surft ze op de energie en de goesting van mensen. Grondig Anders is een experiment in samenleven op de kleine schaal. Meerwaarde creëren in de buurt, zonder angst om te mislukken.

    Lees meer
  • Frederik Matthijs bouwt aan buurten waar mensen samen groeien.

    Frederik Matthijs bouwt aan buurten waar mensen samen groeien.

    Hoe creëren we een klimaat waarin vrijwillig initiatief kan floreren? Hoe kunnen we buren verbinden en drempels wegwerken? Frederik Matthijs is econoom en gangmaker voor sociale initiatieven in zijn lokale gemeenschap. ‘We kunnen pas echt impact hebben als buren zich mede-eigenaar voelen en een deel van de verantwoordelijkheid opnemen.

    Lees meer
  • Luc Tanghe over wederkerigheid en circulariteit in zorg

    Luc Tanghe over wederkerigheid en circulariteit in zorg

    We moeten de vraag durven stellen of het professionele kader echt voor ons zorgt, stelt Luc Tanghe. Om de knopen in ons vastgelopen zorglandschap te ontwarren hebben we een andere kijk nodig. Echte ondersteuning en zorg voor elkaar zit in de relatie tussen mensen binnen hun gemeenschap. Hoe kunnen we die waardevolle zorg echt waarderen maar ook valoriseren?
    Lees meer